Incentives, wat zijn dat?

Deze blog gaat over incentives. Vraag je je weleens af wat een incentive is? Dan is deze blog perfect voor jou. We gaan het je namelijk helemaal uitleggen. Lees snel door, dan duiken we er gelijk in!

Letterlijke betekenis

Een incentive is volgens het woordenboek: iets dat een ander motiveert of aanmoedigt om een bepaald iets te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een beloning beloven aan iemand voor een nog uit te voeren taak. Zo is je salaris iedere maand eigenlijk ook een incentive. Zonder salaris zou je waarschijnlijk niet naar je werk gaan, dus incentives hebben zeker nut!

Opvoedkundig

Sommige ouders gebruiken incentives veel bij het opvoeden. Zij beloven hun kind dan een beloning voor goed gedrag. Ze vragen dan of hun kind op tijd thuis wil zijn voor het eten en, wanneer ze dat ook zijn, krijgen ze ook een toetje na het avondmaal. Of ze beloven hun kind dat hij een uur op de Playstation mag spelen wanneer zijn huiswerk is gedaan. Sommigen vinden dit geen goede manier van opvoeden, maar wanneer het met mate wordt gedaan kan het goed werken. Dit is afhankelijk van het kind.

Bedrijfsmatig

Ook bedrijfsmatig worden incentives veel ingezet. We hadden het zojuist al over het salaris, maar in de praktijk wordt dat niet echt gezien als een incentive. Meestal is een bedrijfsmatige incentive een reis of uitje met collega’s als beloning voor goede resultaten of het afronden van een groot en ingewikkeld project. Zo blijven medewerkers gemotiveerd en doen zij beter hun best.

Dat zijn dus incentives!

We hopen dat onze uitleg over incentives duidelijk was en dat je nu een goed beeld hebt van wat incentives nu eigenlijk zijn. Wil je in de toekomst iets van iemand gedaan krijgen? Misschien kun je dan zelf wel een incentive bedenken waarmee dat lukt!