Carbidschieten

Carbidschieten is een oude traditie die voor veel mensen niet mag ontbreken tijdens oud en nieuw. De deksels van melkbussen of voetballen vliegen je dan ook om de oren. Het is dan ook een zeer populair tijdverdrijf op oudjaarsdag. Nu vuurwerk helaas verboden wordt met oud en nieuw, kiezen veel mensen er dan ook voor om carbid te schieten in plaats van vuurwerk af te steken. 

Hoe werkt het

Wanneer je carbid wilt gaan schieten, zijn er verschillende dingen nodig. Als eerste de melkbus. Ga voor een stevige en onbeschadigde melkbus. Kies dus niet voor een oud model wat toevallig nog in de schuur stond, maar ga op zoek naar een verantwoord model voor het carbidschieten. Ook moet je bedenken met wat je wilt gaan schieten. Zo kun je kiezen voor de deksel van de melkbus. Deze variant is traditioneel, maar kan wel gevaarlijk zijn wanneer het deksel verkeerd neer komt. Een veiligere en toch ook leuke variant is een voetbal. Deze geeft ook een harde knal en schiet ook meters hoog de lucht in, maar is iets veiliger wanneer hij terugkomt.

Voor welke ontsteking kies je bij het carbidschieten?

Ook moet je kiezen met welke soort ontsteking je wilt gaan schieten. Lucifers en aanstekers worden soms gebruikt, maar dit is een gevaarlijke optie door de korte afstand. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een lange fakkel of een brander. Deze opties zijn veiliger door de grotere afstand. Toch wordt een half rotje gezien als de veiligste variant, omdat je hiermee de meeste afstand kunt creëren. Natuurlijk is het voor het afsteken ook nodig om de melkbus te vullen met carbid en water, maar dat spreekt voor zich.

Veiligheid

Niet alleen vuurwerk, ook carbidschieten kan erg gevaarlijk zijn. Zorg er daarom ook voor dat je de juiste maatregelen neemt, zodat het carbidschieten voor iedereen veilig is. 

Locatie 

Zorg er ten eerste voor dat de locatie veilig is. Kies bijvoorbeeld een ongebruikte parkeerplaats die ver van de weg ligt en ver van omliggende huizen is verwijderd. De deksels of voetballen kunnen namelijk een heel eind worden weggeschoten, waardoor ze een gevaar kunnen vormen voor omwonenden of passerende mensen. Wanneer je kiest voor een plek ver van wegen of huizen, kun je dus veilig carbidschieten.

Aanwezigen 

Ook is het belangrijk dat je zorgt voor veiligheid voor alle aanwezigen bij het schieten. Zorg ervoor dat iedereen op een ruime afstand staat van de melkbussen; minimaal 5 meter. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van veiligheidsbrillen. Dit ziet er misschien niet zo stoer uit, maar deze zorgen er wel voor dat je zonder pijn of andere letsels het nieuwe jaar in kunt gaan. Zijn er ook kinderen bij die even willen komen kijken bij het carbidschieten, zorg dan voor gehoorbeschermers. De knallen kunnen soms best hard zijn, op deze manier is het gehoor van de kinderen altijd goed beschermd.

Moment 

Tot slot is een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen om aan te kondigen wanneer je de bus gaat ontsteken. Op dat moment kunnen de aanwezigen ervoor zorgen dat ze op een veilige afstand van de melkbussen gaan staan. Ook kan iedereen op dat moment zijn veiligheidsbril opzetten en kunnen ouders de eventuele gehoorbescherming bij hun kind opzetten.

Iedereen is nu voorbereid op de knal en kan gaan genieten van het carbidschieten. Zeker wanneer je de producten voor het schieten gekocht hebt bij wezan.nl